Vojtěška- otec všech potravin

Vojtěška je pícninou, která je vysoce ceněna pro své výjimečné vlastnosti. Anglicky se nazývá AL-FAL-FA, toto jméno pochází z arabštiny. V překladu znamená otec všech potravin, což mluví u vojtěšky za vše.  Již ve starověku byly objeveny, pravděpodobně Araby, léčivé účinky vojtěšky. Semínka vojtěšky se konzumují naklíčená.
květ vojtěšky
o   Semínka z vojtěšky seté napomáhají regeneraci organismu, detoxikaci a mají příznivý vliv na imunitu a celkové zdraví našeho těla.
o   Navíc obsahují vysoké množství aktivních enzymů a také vysoký podíl bílkovin.
o   Semínka vojtěšky působí pozitivně na funkce trávicího ústrojí a jsou vhodná pro jarní očistu organismu.
o   Semínka představují ideální potravinový doplněk pro vrcholové sportovce, nebo i pro osoby vystavené dlouhodobému stresu.
o   Semínka skvěle detoxikují organismus našeho těla.
o   Semínka mají velmi pozitivní vliv na zuby, vlasy i kosti.
o   Používají se jako prostředek proti stárnutí a celkovému posílení organismu.
o   Semínka vojtěšky ovlivňují hladinu krevního cukru a stabilizují ji.
o   Zvyšují fyzickou sílu, pomáhají zlepšovat zdatnost a výkonnost.
o   Celkově zmírňují záněty.
o   Pomáhají při léčbě revmatoidní artritidy, neuritidy i bronchitidy.
o   Potlačují pálení žáhy a napomáhají vstřebávání živin z potravy.
o   Napomáhají při zánětlivých onemocnění močových cest a mají močopudné účinky.
o   Snižují i horečku.
o   Přispívají ke klidnému spánku.
Semínka vojtěšky v sobě obsahují:
o   vysoký obsah stopových prvků a bílkovin
o   významné vitamíny A, B, C, E a K
o   železo
o   fosfor
o   zinek
o   vápník
klíčky vojtěšky

Klíčená semínka vojtěšky

Vojtěšková semínka se nechávají naklíčit a potom si můžeme denně trošku klíčků přidávat do salátů. Před naklíčením dáme semínka vojtěšky na osm hodin do vlažné vody, ve které nabobtná. Potom ji položíme na připravený tác s navlhčenou vatou, kterou je třeba denně rosit. Sedmý den klíčení je již možné sklízet klíčky odstřiháváním.

[ssba]